Pakettiauto vs henkilöauto arvonlisäverotuksessa
Kaikessa yksinkertaisuudessaan pakettiautosta saa vähentää alvin niin hankintahinnasta kuin käyttökuluistakin. Henkilöauton ja kaksikäyttöauton kohdalla näin ei ole. Paitsi että mutta, eihän se näin helppoa ole.
Paketti- ja kuorma-auto
Jos pakettiauto ostetaan yritykselle ”työkaluksi” eli autosta löytyy esim. työkalut ja tarvikkeet ja sillä kuljetaan työkohteisiin, saa auton hankinnasta ja käyttökuluista vähentää alvin. Vaikka pakettiauto olisi 100 % yrityksen käytössä, siitä pitäisi silti pitää ajopäiväkirjaa, josta voidaan todentaa, että auto on tosiaan tässä käytössä ollut. Jos pakettiautolla ajetaan myös omia ajoa, ei alv-vähennystä saa tehdä omien ajojen osuudesta. Tällöin ajopäiväkirja onkin jo välttämättömyys.
Oletko muistanut pitää pakettiautostakin ajopäiväkirjaa, vaikka se olisi 100% yrityksen käytössä?
Henkilöauto, moottoripyörä, huvivene, asuntovaunu
Näistä ei yleensä saa tehdä alv-vähennyksiä. Jos kyseisillä ajoneuvoilla tehdään liikevaihtoa, eli ne ovat hankittu myytäväksi, ajo-opetus-, taksi- tai vuokraustoimintaan, silloin niistä saa alvin vähentää siltä osin, kun niitä käytetään liiketoiminnassa. Yksityiskäytöstä, kuten kauppareissuilta tai kodin ja työpaikan välisiltä matkoilta ei alv-vähennyksiä saa tehdä. Vähennyksen edellytyksenä on aina ajopäiväkirjan pitäminen.
Jos taas yritys ostaa ”työkaluksi” pakettiauton sijaan henkilöauton, ei alv-vähennystä lähtökohtaisesti saa, vaikka käyttö olisi samanlaista kuin pakettiautolla. Henkilöautolla yksikin yksityinen matka poistaa alv-vähennysoikeuden myös liiketoiminnan matkoista. Eli jos hankkii tähän tarkoitukseen henkilöauton, on ajopäiväkirja pakollinen ja siinä pitää olla eriteltynä jokainen kilometri, eikä siinä saa olla metriäkään yksityistä ajoa! Samanlainen kuvio on, jos käytössä on matkailuauto tai kaksikäyttöauto.
Niin mikä kaksikäyttöauto?
Kaksikäyttöautot ovat yleensä muutoskatsastettuja pakettiautoiksi penkkejä poistamalla. Jos autossa on kuljettajan istuimen ja tämän vieressä olevien istuinten lisäksi istuimia tai istuinten kiinnitykseen sopivia osia, luetaan tällainen auto arvonlisäverolaissa kaksikäyttöautoksi. Eli vaikka penkit poistettaisiin, mutta autoon jää osia, jonka avulla penkit pystyy kiinnittämään autoon uudestaan, lasketaan auto kaksikäyttöautoihin.
Autoa hankkiessa kannattaa olla tarkkana, onko auto alun perin pakettiauto vai muutoskatsastettu sellaiseksi
Tarkoin määräyksin määritellyt lisäpenkit ovat sallittuja. Eli jos pakettiauton tavaratila on vähintään 7 kuutiometriä, saa kuskin penkin sekä kuskin viereisten penkkien taakse asentaa 3 tilapäistä istuinta, jota pitää olla selkä menosuuntaan ja istuinosaltaan ylös kääntyviä. Jos näitä määräyksiä noudatetaan, autoon sovelletaan pakettiauton alv-vähennysoikeuksia.
Alvittomasta alvilliseksi
Jos pakettiauto ostetaan esimerkiksi yksityishenkilöltä, eikä sen hankintahinnassa ole silloin arvonlisäveroa, kannattaa muistaa, että myydessä autosta pitää maksaa myös alv, jos se on ollut alvillisessa käytössä. Myös autokapasta autoa ostettaessa kannattaa varmistaa, sisältääkö auto alvin vai ei.
Ajopäiväkirja
Ajopäiväkirja pitää säilyttää yrityksen kirjanpitomateriaalin kanssa vähintään 6 vuotta. Ajopäiväkirjasta pitää ilmetä seuraavat asiat:
- matkojen alkamis- ja päättymisaika
- matkojen alkamis- ja päättymispaikka
- tarvittaessa ajoreitti
- matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
- matkan pituus
- ajon tarkoitus
- auton käyttäjä
Netistä löytyy paljon vaihtoehtoja sähköisille ajopäiväkirjoille, joilla ajopäiväkirja täyttyy kuin itsestään